De beste manier om de grotere ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen, is met ragers. Er moet echter wel voldoende ruimte zijn om de rager er tussen te krijgen zonder iets te beschadigen. Ragers zijn kleine (spiraal) borsteltjes om de ruimte tussen uw tanden en kiezen mee te reinigen. 

Een rager moet met enige moeite tussen de tanden en kiezen door kunnen. Het moet een beetje klem zitten maar, heel belangrijk (!), de metalen kern van de rager mag uw tanden of kiezen niet raken. Indien dit wel gebeurt, krijgt u op die plek enorme slijtage. Ragers zijn er in verschillende maten en vormen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist(e) om advies. 
 
Het gebruik van ragers in vier stappen
1. Er zijn veel verschillende soorten ragers. Een rager moet met enige moeite tussen de tanden en kiezen door kunnen, maar de metalen kern (draad) mag de tanden of kiezen en het tandvlees niet raken. Indien dit wel gebeurt, krijgt u op die plek enorme slijtage. Gebruikt u zonodig ragers van verschillende dikten. Voor de tussenruimten achter in de mond kunt het ragertje een beetje ombuigen, of nog beter, een rager met gebogen handvat gebruiken.
 
2. Houd de rager, net achter de “haren”, tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen tanden en kiezen. Steun met uw ringvinger af op uw wang/kin. Beweeg het ragertje een paar keer heen en weer. U kunt daarbij het raakvlak met de tand vergroten door daarbij van richting te veranderen.
 
3. In het begin is het gebruik van ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat daarbij vaak bloeden. Dit bloedende tandvlees komt doordat het tandvlees ontstoken is. Als u echter dagelijks de rager gebruikt, verdwijnt het bloeden en wordt het minder pijnlijk.
 
4. Ragers met een handvat of houder kunnen ook vanaf de binnenkanten van de tanden en kiezen worden gebruikt. Reinig op deze wijze alle tussenruimten waarin een rager past. Ragers kunnen meerdere keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed schoon. Zodra de haartjes uitvallen wordt het tijd voor een nieuwe rager. Zorg er voor dat u een voorraadje aanlegt, zodat u nooit zonder zit.
 
Het is belangrijk om minimaal 1x per dag de rager te gebruiken, bij voorkeur ’s avonds na het poetsen en voor het slapen gaan.

Laatste nieuws